Energetyczny potencjał odpadów z mleczarni: wartość biometanu wytworzona z odpadów organicznych pochodzących z przemysłu mleczarskiego
W dobie globalnych wyzwań klimatycznych oraz potrzeby dekarbonizacji gospodarki, szczególnie istotne staje się poszukiwanie alternatywnych, odnawialnych źródeł energii. Jednym z kierunków badań, który łączy potencjał ekologiczny z efektywnością ekonomiczną, jest produkcja biometanu z odpadów organicznych pochodzących z przemysłu spożywczego, w tym z zakładów mleczarskich [1]. Produkcja mleka i jego przetwarzanie wymaga energii i generują spore ilości odpadów organicznych, takich jak niezagospodarowana technologicznie serwatka, ścieki poprodukcyjne czy osady ściekowe z oczyszczalni ścieków. Dotychczasowe metody utylizacji odpadów organicznych związanych z przemysłem mleczarskim, często wiążą się z wysokimi kosztami i negatywnym wpływem na środowisko....(więcej)