Porównanie właściwości oraz wartości odżywczej mleka krowiego, koziego i owczego

Mleko krowie, kozie oraz owcze to trzy najczęściej spożywane rodzaje mleka na całym świecie. Choć mają podobne właściwości odżywcze, różnią się pewnymi cechami, które mogą wpływać na to, jak są przyswajane przez organizm. Wszystkie omawiane rodzaje mleka zawierają białko, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne, ale różnią się między sobą zarówno smakiem, jak i sposobem trawienia. Wybór między nimi zależy od indywidualnych potrzeb żywieniowych oraz preferencji smakowych...(więcej)

Lody funkcjonalne

Lody są jednym z najbardziej hedonistycznych pokarmów. Są chętnie spożywane ze względu na efekt chłodzenia, konsystencję, efekt topienia się w ustach, smak oraz zapach. Jest to też jeden z najbardziej popularnych deserów. Występują one w różnych formach, co zmusza producentów do nadania im odpowiedniej tekstury oraz temperatury topnienia. W ostatnim czasie bardzo wzrosła ich cena, zwłaszcza tych sprzedawanych "na gałki" w cukierniach oraz na stoiskach. Prawdopodobnie jest to czołowy produkt, gdzie koszt produkcji jest niski w porównaniu do ceny. Ostatnio pojawiły się w sprzedaży urządzenia do produkcji lodów w warunkach domowych o wydajności 1-2 litry na 30-60 minut. Ułatwia to produkcję własnych lodów o właściwościach niespotykanych wśród lodów komercyjnych. Zasadniczy problem związany ze spożywaniem komercyjnych lodów to ich kaloryczność...(więcej)

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) i jego wykorzystanie w produktach mleczarskich

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) jest rośliną znaną już przed naszą erą i stosowaną od wieków w różnych tradycjach leczniczych. W tradycyjnej medycynie chińskiej Schisandra chinensis nazywana jest rośliną pięciu smaków, gdyż okrywa owoców jest słodka, w miąższu i pestkach można wyczuć smaki kwaśny, gorzki, słodki, ostry i pikantny oraz słony (...). W ramach badań realizowanych w projekcie SUP-RIM podjęto próbę opracowania receptury jogurtu z dodatkiem wybranych części botanicznych cytryńca chińskiego. Zastosowano różne poziomy dodatku: przecieru z rozparzonych owoców z cukrem, rozparzonych, homogenizowanych i pasteryzowanych liści, suszonych owiewowo i rozdrobnionych nasion oraz przygotowanych w ten sam sposób łodyg. Wykazano korzystny wpływ wszystkich badanych dodatków na aktywność przeciwutleniającą jogurtu, niezależnie od testowanego poziomu....(więcej)

Wpływ produktów mlecznych na uczucie sytości i regulację apetytu

Produkty mleczne są przedmiotem licznych badań dotyczących ich wpływu na uczucie sytości i regulację apetytu. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz obecności bioaktywnych składników mogą one modyfikować wydzielanie hormonów odpowiadających za głód i sytość, co potencjalnie wpływa na ilość spożywanej energii. Regulacja apetytu opiera się na złożonej interakcji między układem pokarmowym a ośrodkowym układem nerwowym, z udziałem hormonów takich jak grelina, cholecystokinina (CCK), glukagonopodobny peptyd-1 (GLP-1), polipeptyd P (PP) oraz peptyd YY (PYY) oraz insulina. Grelina, wydzielana w żołądku, stymuluje apetyt i motorykę przewodu pokarmowego. Z kolei hormony wpływające na odczuwanie sytości – PP, CCK, GLP-1 i PYY – zwiększają się po posiłku, spowalniają opróżnianie żołądka i wysyłając informację o spożytym posiłku do mózgu hamując łaknienie...(więcej)

Aplikacja „Dziennik Diety” w promowaniu prozdrowotnych zachowań żywieniowych

Wielka zmiana zaczyna się od małych kroków, a zmiana nawyków żywieniowych ma być przyjemna i nieskomplikowana. 

Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, jednego z partnerów SUP-RIM, opracowali bezpłatną aplikację do codziennego monitorowania spożycia produktów spożywczych i motywowania użytkowników do zdrowszego odżywiania. Autorem koncepcji naukowej jest prof. dr hab. Lidia Wądołowska z Katedry Żywienia Człowieka WNoŻ UWM. 

Dziennik Diety to innowacyjne narzędzie mobilne opracowane z myślą o osobach, które chcą łatwiej kontrolować swoje zwyczaje żywieniowe i świadomie poprawiać jakość diety. Aplikacja jest prosta w użytkowaniu, bez uciążliwego liczenia kalorii i bez konieczności podawania dokładnych danych o spożywanych produktach. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowymi informacjami na temat projektu badawczego na stronie Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Aplikacja jest dostępna do pobrania ze strony WNoŻ UWM, Google Play lub APP Store.