Mleko jest produktem żywnościowym o globalnym znaczeniu gospodarczym i od wieków odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka, a jego historia sięga neolitu. Najwcześniejszych dowodów na wykorzystywanie mleka dostarczyły znalezione w północno-zachodniej Anatolii pozostałości mleka w naczyniach garncarskich odkrytych na stanowiskach z siódmego tysiąclecia p.n.e. [7]. Również odkryta na stanowiskach archeologicznych ceramika może świadczyć o przetwórstwie mleka już w okresie neolitu na Bliskim Wschodzie, w południowo-wschodniej Europie, w północnej Afryce, w Danii i na wyspach Brytyjskich. Na odkrytych naczyniach naukowcy znaleźli ślady tłuszczu mlecznego, co może być dowodem na wytwarzanie produktów mlecznych, jak oddzielanie skrzepów mleka od serwatki...(więcej)
Połączenie mleka i miodu to doskonały napój, po który sięgamy w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, czy w trudnościach z zasypianiem. Jednak, czy tylko mleko z miodem? Miód jest naturalnym produktem zawierającym głównie fruktozę i glukozę. W skład miodu wchodzą także takie związki bioaktywne jak: flawonoidy, związki fenolowe, pochodne karotenoidowe, kwasy organiczne, produkty reakcji Maillarda, kwas askorbinowy oraz inne komponenty o działaniu przeciwutleniającym [3, 6]. Właściwości miodu uwarunkowane są jego rodzajem i wynikają z odmiennego składu chemicznego. Wyróżnić możemy miody kwiatowe i spadziowe. I tak na przykład miód lipowy działa przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo, zmniejsza stany zapalne, miód akacjowy stosuje się w odżywianiu i regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku, zalecany jest przy problemach związanych z trawieniem, zapaleniach żołądka, a miód gryczany stosowany jest w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego...(więcej)
Mleko od wieków występuje w diecie, i co najmniej od dekad jest przedmiotem wielu debat. Jednym ze stale przewijających się przedmiotów wspomnianych dyskusji jest zagadnienie dotyczące zawartości witamin w mleku. Zatem,czy mleko faktycznie dostarcza istotnych witamin? Spróbujmy przyjrzeć się temu bliżej...(więcej)
Nauczyciel prezentuje uczniom najważniejsze informacje związane z produkcją mleka spożywczego, jego rodzajami oraz zaleceniami żywieniowymi dotyczącymi jego spożywania. Następnie opowiada o metodach pracy na lekcji, dzieli klasę na 5 zespołów. Każda grupa otrzymuje kartę pracy z zadaniem do wykonania. W karcie pracy jest zawarte jedno stwierdzenie na temat mleka. Zadaniem uczniów jest przeczytanie tekstu dotyczącego stanu wiedzy na dany temat (tekst znajduje się w karcie pracy) i podjęcie dyskusji w grupie dotyczącej ustalenia, czy podane stwierdzenie jest faktem (prawdziwe) czy mitem (nieprawdziwe)...(więcej)
Odpowiedź na zadane w tytule pytanie może okazać się bardzo przewrotna i brzmieć: „to zależy”. Czy zatem warto i od czego to zależy? Spróbujemy sobie odpowiedzieć przytaczając pewne fakty.
O ile w przypadku większości dzieci zazwyczaj nie mamy wątpliwości czy powinny pić mleko, o tyle w przypadku osób dorosłych powinniśmy kierować się preferencjami smakowymi, „słuchać swojego organizmu” i kierować się zdrowym rozsądkiem. Dlaczego tak powinniśmy do tego podchodzić i zadawać sobie to pytanie? Otóż, dla zdrowego organizmu zarówno dziecka, jak i osoby dorosłej, nie borykającego się z alergią na białka mleka lub nietolerancją cukru mlecznego czyli laktozy, mleko i produkty pochodzenia mlecznego mogą stanowić bardzo smaczny i wartościowy element diety. Dlaczego zatem warto pić mleko? Spróbujmy przyjrzeć się temu zagadnieniu dokładniej...(więcej)