Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa odbył się w dniach 7-8 września 2024 roku w Kortowie, będącym wizytówką Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Wydarzenie, jak co roku, cieszyło się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców Olsztyna i okolic. W 9. edycji festiwalu wzięło udział ponad 10 000 osób. Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa jest jedną z największych imprez promujących konsumpcję serów i twarogów w Polsce, a „święto sera" kojarzy się z jakością, różnorodnością, przyjemnością i zdrowiem.
Organizatorami wydarzenia byli Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Urząd Miasta w Olsztynie.
Projekt, realizowany we współpracy z polskimi producentami wyrobów mleczarskich, miał na celu ukazanie konsumentom najwyższej jakości i wartości odżywczej polskich serów i twarogów. Działania te wspierają kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat oraz wspomagają marketing mleczarski, obalając mity o mleku i jego przetworach, a także podkreślając ich walory zdrowotne i odżywcze.
Festiwal objęty został patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Marcina Kuchcińskiego, Prezydenta Miasta Olsztyna, Roberta Szewczyka, oraz JM Rektora dr. hab. Jerzego Przyborowskiego, prof. UWM.
Podczas festiwalu odbył się konkurs z udziałem konsumentów, którzy głosowali na Serowego oraz Twarogowego Króla. W drugim konkursie wystawcy rywalizowali o wyróżnienia: statuetki Rektora UWM – Hit Twarogowy oraz Hit Serowy. Przyznano także trzy puchary: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Prezydenta Olsztyna oraz Prezesa Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.
Media szeroko relacjonowały wydarzenie, podkreślając atrakcje takie jak degustacje serów i twarogów, pokazy kulinarne i technologiczne, a także bicie rekordu w rozciąganiu mozzarelli. IX Ogólnopolskie Święto Sera, organizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM, na stałe wpisało się w kulinarny kalendarz Polski. Miłośnicy serów i produktów mleczarskich, a także wytwórcy spotykają się co roku we wrześniu w Kortowie.
– Co roku staramy się utrzymać program na wysokim poziomie, aby wszyscy koneserzy sera i nie tylko, znaleźli dla siebie coś atrakcyjnego – mówiła prof. Justyna Żulewska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.
Szczególnym punktem programu była wystawa i degustacja serów oraz produktów mleczarskich z różnych regionów Polski. – Konsumenci mieli okazję porozmawiać z przedstawicielami branży mleczarskiej, rozwiać wątpliwości dotyczące jakości produktów oraz odwiedzić Laboratorium Sera, gdzie nasi pracownicy i studenci opowiadali o produktach mleczarskich z naukowego punktu widzenia – dodała prof. Żulewska.
W dniach 1-2 czerwca, w ramach projektu SUP-RIM naukowcy z Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie uczestniczyli w wystawie krów rasy polskiej czerwonej w Szczyrzycu.
Naukowcy promowali produkty z mleka tej rasy m.in. sery, kulki serowe, tabletki jogurtowe.
W gospodarstwie Prezesa Spółdzielczej Małopolskiej Grupy Hodowców Bydła Czerwonego w Słopnicach, odbyła się pokazowa produkcja serów miękkich z mleka krów rasy polska czerwona dla grupy rolników z miejscowości Słopnice. Produkcję przeprowadzili pracownicy Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W spotkaniu wzięło udział 6 rolników. Warsztaty odbyły się w ramach realizowanego przez UR w Krakowie programu SUPRIM. Była to także okazja do wymiany poglądów między rolnikami i naukowcami na temat warunków rzemieślniczej produkcji serów podpuszczkowych oraz sposobów i możliwości promocji zarówno bydła polskiego czerwonego jak i produktów z mleka tej rasy krów.
W dniu 16 marca 2024 r. w Limanowej odbyły się II Limanowskie Targi Zdrowej Żywności. Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe „Ziemia Limanowska”. Druga edycja Targów połączyła w sobie aspekty handlowe, prozdrowotne oraz edukacyjne.
Ważną częścią wydarzenia był panel edukacyjno-dyskusyjny, którego prelegentami byli naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Jeden z tematów poświęcony był programowi „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego” w ramach zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy”.
Naukowcy przedstawili uczestnikom Targów przedmiot zadania oraz możliwości przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji m.in. dzięki nowo otwartej jednostce Uniwersytetu Rolniczego - Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.